Den möraste kycklingen lagas i lergryta

Har du ingen lergryta tycker jag att du ska skaffa en. Jag älskar min lergryta och använder den ofta. Att laga kyckling i den är enkelt, gott och garanterat mört. Jag har inte tålamodet att klappa en kyckling och med smör under skinnet. Det får gärna vara enklare än så och lite mindre komplicerat. Kyckling lagad på det här viset blir lika mör som de jag tidigare smörklappat. Men inte längre…

För att göra matlagningen enklare ställer jag in kycklingen i ugnen på kvällen, ca 1,5 h. Jag stänger av ugnen när jag går och lägger mig. Lergrytan får stå kvar och svalna i ugnen till nästa morgon då den åker in i kylen. Härligt att komma hem till en färdiglagad god kyckling som bara behöver delas och värmas innan middagen. Jag lagar alltid två kycklingar samtidigt, men väljer du att laga en kan du lägga rotfrukter underst och tillaga dem samtidigt.

IMG_2485IMG_2494
IMG_2522IMG_2520IMG_2486

For recipe click Läs mer!

Recept: Kyckling i lergryta:

2 hela färska kycklingar
1 lök
1 hel vitlök
1 citron
Rosmarinkvistar eller torkad rosmarin
Valfri kryddning (Jag använder ordentligt med grillkrydda inget annat)

Lergrytan måste läggas i blöt i kallt vatten ca 30 min före användning så att den inte spricker. Krydda kycklingen ordentligt, lägg den i grytan med filén uppåt, se bild. När du lagar i lergryta behövs inget extra fett utan bara lägg på klyftad lök, citronhalvor, delad vitlök och rosmarin. Grytan ska ställas in med lock i en kall ugn längst ner samtidigt som du sätter på ugnen på 200 grader. Efter att lampan slocknat och ugnen är varm ska kycklingen lagas i ca 1,5 h. Om du ska äta den samma dag, ta bara bort locket och låt kycklingen tillagas i ytterligare 10 min för att få färg på skinnet.

Om du ska äta den dagen efter stäng då av ugnen och låt grytan stå kvar och svalna till nästa morgon.  Ställ in den i kylen på morgonen och där kan du ha den ett helt dygn utan problem. När det är dags att äta, dela kycklingen och värm den i ugnen. De sista fem minuterna kan du sätta på grillvärme och öka på värmen för att få skinnet extra knaprigt. Njut av en mör kyckling.

RECIPE IN ENGLISH:

Clay pot baked chicken:

2 chicken
1 lemon
1 onion
1 whole garlic
Rosemary
Salt and Pepper

Soak the clay pot in cold water for about 30 minutes. Put the seasoned chicken in the pot, no extra fat needed. Add the lemon, garlic, onion and rosemary on top. Put the cover on and place the pot in a cold oven. Set the tempeture at 200 degree Celcius. When the oven reaches 200 degrees, cook the chicken for an hour and a half. Take the lit off and bake it for 5-10 minutes to get a crisp.

Annonser

En reaktion på ”Den möraste kycklingen lagas i lergryta

  1. Supergott, lagade det i går. Tack för tipset! Det var länge sen jag använde lergrytan, använde den flitigt i början, nästan glömt den. Tack! Rekommenderar verkligen lergryta. Vi ska äta nu med rotfrukter till och en god sås av skyn. Trevlig helg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s